Reika Vesala / ヴェサラ玲華

Textile art and design

About

In my work I expresses my ideas through textile techniques, materials and concepts. Literal arts are often my source of inspiration. I contemplate the meaning of the significance and nothingness, visible and invisible, of words and pictures. The words change into forms, materials and colors through the creative process.
Costume, stage design, and wearable art is a part of my artistic production. I transform and expresses the concept through the language of wearable. 
My idea of community art is the connection. I contemplate how creative process connects people with art, single with collective, inward with expression, private with public, description with non-description.
My art works have been seen in Japan, Finland, and European countries.


Sanataiteet ovat olleet aina inspiraationi lähteitä. Sanat muuttuvat minussa muodoiksi, väreiksi ja materiaaleiksi.
Puettavassa taiteessa pohdin ihmisen pukemista, riisumista, peittämistä ja paljaaksi jätämistä. Historian aikana eri kulttuureissa niin naisten kuin miesten vartaloa on yritetty muokata jatkuvasti päästä varpaisiin mm. kiristämällä lantiota, korostamalla rintoja, prässäämällä housuja ja sitomalla jalkoja pieneksi. Tuhkimo-sadusta opimme huomaamattamme, että pienijalkaiset naiset ovat kauniimpia ja sellaiset saavat onnen. Erilaiset vaatekappaleet ilmaisevat ja ne myös ovat, mitä niillä ilmaistaan. Vaatteilla ilmaistaan valtaa ja nöyryytetään. Ne voivat jopa tuhota kantajansa. Pohdin vaatteen tehtäviä, tarkoitusta ja haittoja.
Vaate taideteoksen muotona on aktiivinen suhteessa katsojan kokemukseen, sillä ihmiset tuntevat vaatteet ihoaan vasten. Pukeminen on jokapäiväinen tehtävä. Ihminen voi kokea vaatteet kaukaakin muistojen ja kuvittelun kautta. Vaatteena tekstiili on sekä kaksiulotteinen että kolmiulotteinen. Samalla se ei ole kumpikaan. Vaatteet ovat käyttötavaraa, mutta taideteoksena niiden tehtävä muuttuu.
Yhteisötaiteessa tärkeä on yhteys ja suhde. Luova toiminta yhdistää taiteella yksilön yhteisöön, sisimmän ilmaisuun, yksityisen julkiseen ja ympäristö ihmisiin ja näin myös toisiin päin. Teokset ovat vuoropuhelua muodon ja materiaalin välillä. Käytän ja yhdistän erilaisia materiaaleja. Minulle materiaali itsessään on viesti, ei vain osa ilmaisua.